fbpx

SFEER PROEVEN IN DE STAD VAN MATA HARI

Vanaf 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling Mata Hari: de mythe en het meisje. Precies honderd jaar na haar dood vertelt het museum voor het eerst het volledige levensverhaal van Margaretha Geertruida Zelle. Het meisje uit Leeuwarden groeide aan het begin van de vorige eeuw uit tot de wereldberoemde danseres Mata Hari. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd ze door de Franse dienst opgepakt en geëxecuteerd op verdenking van spionage. Meer dan honderd bruiklenen uit binnen- en buitenland komen speciaal voor deze tentoonstelling naar Leeuwarden. Hieronder bevindt zich een selectie van de onlangs vrijgegeven Franse militaire dossiers, die voor het eerst voor het publiek te zien zullen zijn. Mata Hari: de mythe en het meisje is de grootste tentoonstelling ooit over het leven van Margaretha Geertruida Zelle.

‘Mata Hari personifieert de hele poëzie van India, haar mystiek, haar wellust, haar smachtende tederheid, haar hypnotiserende charme. Mata Hari zien, in een ritme en met houdingen die poëmen zijn van wilde, wellustige gratie, is een onvergetelijk schouwspel, een werkelijk paradijselijke droom.’ 

Bron: La Presse, 1905

Mata Hari arrangement

De legende leeft voort

Met de dood van Margaretha wordt een legende geboren. Binnen twee jaar verschijnt de eerste film over haar leven. Er zullen vele volgen. De combinatie tussen een koelbloedige spionne, kwaadaardige mannenverslindster en betoverende femme fatale heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op Hollywood: van Greta Garbo’s Mata Hari (1931) tot Jeanne Moreau’s Mata Hari, Agent H21 (1964).

Mata Hari krijgt televisieseries, musicals, popliedjes en ballades, historische romans en wetenschappelijke studies. Er verschijnen Mata Hari-parfums, -likeuren en -sigaretten. Margaretha’s fabelachtige leven laat vele biografen er lustig op los speculeren. Een bonte stoet aan schrijvers produceert honderden boeken, vaak losjes gebaseerd op de waarheid.

In alles leeft haar roem voort. Margaretha Geertruida Zelle bleek ondanks haar dood onsterfelijk te zijn.

Gaat u op zoek naar de geheimen van Mata Hari in Leeuwarden?

Voeg er dan een Mata Hari arrangement aan toe bij SEMS te Leeuwarden. Dat is een 4 gangen menu voor de prijs van 3 gangen menu voor € 35,00 p.p.

Benieuwd? Bekijk dan hier onze menukaart en boek ons Mata Hari Arrangement.

Kies een mooie tafel voor u en uw tafelgenoten & boek het Mata Hari Arrangement

We bevestigen uw reservering via e-mail. Tot die tijd is uw tafeltje nog niet voor u gereserveerd. U kunt altijd kosteloos annuleren, tot 24 uur voor aanvang.

* Als u kiest voor een specifiek tafeltje dan zullen wij altijd ons best doen om u daadwerkelijk plaats te laten nemen aan een tafeltje van uw voorkeur. Wij kunnen echter niets beloven. Alvast bedankt voor uw begrip.

1
2
3
4
1

BIJ HET RAAM

Uitzicht over het Gouverneursplein

4 tot 8 personen per tafel

2

BIJ DE KEUKEN

Zie de keukenbrigade aan het werk.

Van 2 tot 4 personen per tafel.

3

ACHTERIN

Geen drukte, ongestoord genieten.

Van 2 tot 4 personen per tafel.

4

ZAKELIJK & KLEINE GEZELSCHAPPEN

Praat lekker bij zonder gestoord te worden.

Van 2 tot 25 personen per tafel.

Stuur een e-mail naar SEMS voor een reservering

GASTEN VERTELLEN...

4.4
powered by Google
Maurits Joosten
17:59 12 Aug 18
Het eten was heerlijk, alleen jammer dat de kok zo hysterisch deed. Dit is geen prettige sfeer, vooral niet omdat het een open keuken is. Voor de rest was het personeel zeer vriendelijk
Louise Bonnier
19:16 30 Jun 18
Super bediening, er werd geweldig goed omgegaan met allergieën. Over het algemeen heerlijk gegeten! Zeker een aanrader.
Cornelia kes
15:10 08 Jun 18
We hebben lekker gegeten kleine hapjes.Voor iemand die wijn drinkt een interessante weinkaart. Personeel is aardig maar ook dwingend . Voor de kleine honger met een groot portemonnee uitstekend.
Paul Seerden
17:30 24 Mar 18
Voor wie van uitgebreid tafelen gekoppeld aan hoogstaand culinair genieten houdt, het nummer 1 restaurant van de Friese hoofdstad. Vriendelijk en zeer bekwaam en gastvrij personeel, subliene menukaart met een enorme variatie aan gerechten en tal van mogelijkheden je eigen diner vorm te geven. Ook een heerlijke drankenkaart maakt deze eetgelegenheid tot een pronkjuweeltje.
Marja de Vries
08:08 04 Jan 18
Via groupon een high wine geboekt. Deze was voortreffelijk. Bij heerlijke gerechtjes werden smakelijke wijnen geserveerd. Dit alles voorzien van duidelijke uitleg. Een aanrader!
Marijke Tjaberings
11:11 05 Nov 17
Prima eten, prettige omgeving, goede porties voor kleine eters.
jan poepjes
13:52 20 Aug 17
Klasse tent! Prachtige smakelijke gerechten!Als je in Leeuwarden bent een visite waard!
Bekijk alle beoordelingen Recensie schrijven

FREE WIFI

Als gast kunt u bij sems gratis gebruik maken van Wifi. Uiteraard zijn in het pand ook de meest moderne communicatiemiddelen aanwezig voor presentaties en dergelijke.

Parkeren

sems beschikt niet over eigen parkeerfaciliteiten, maar onze gasten kunnen hun auto altijd in een van de parkeergarages in het centrum parkeren. Deze garages bevinden zich dichtbij, op hooguit vijf minuten loopafstand. Als u een evenement voor een groep bij ons heeft geboekt, gelden speciale afspraken. Uiteraard zullen we u hierover informeren.