SFEER PROEVEN IN DE STAD VAN MATA HARI

Vanaf 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling Mata Hari: de mythe en het meisje. Precies honderd jaar na haar dood vertelt het museum voor het eerst het volledige levensverhaal van Margaretha Geertruida Zelle. Het meisje uit Leeuwarden groeide aan het begin van de vorige eeuw uit tot de wereldberoemde danseres Mata Hari. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd ze door de Franse dienst opgepakt en geëxecuteerd op verdenking van spionage. Meer dan honderd bruiklenen uit binnen- en buitenland komen speciaal voor deze tentoonstelling naar Leeuwarden. Hieronder bevindt zich een selectie van de onlangs vrijgegeven Franse militaire dossiers, die voor het eerst voor het publiek te zien zullen zijn. Mata Hari: de mythe en het meisje is de grootste tentoonstelling ooit over het leven van Margaretha Geertruida Zelle.

‘Mata Hari personifieert de hele poëzie van India, haar mystiek, haar wellust, haar smachtende tederheid, haar hypnotiserende charme. Mata Hari zien, in een ritme en met houdingen die poëmen zijn van wilde, wellustige gratie, is een onvergetelijk schouwspel, een werkelijk paradijselijke droom.’ 

Bron: La Presse, 1905

Mata Hari arrangement

De legende leeft voort

Met de dood van Margaretha wordt een legende geboren. Binnen twee jaar verschijnt de eerste film over haar leven. Er zullen vele volgen. De combinatie tussen een koelbloedige spionne, kwaadaardige mannenverslindster en betoverende femme fatale heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op Hollywood: van Greta Garbo’s Mata Hari (1931) tot Jeanne Moreau’s Mata Hari, Agent H21 (1964).

Mata Hari krijgt televisieseries, musicals, popliedjes en ballades, historische romans en wetenschappelijke studies. Er verschijnen Mata Hari-parfums, -likeuren en -sigaretten. Margaretha’s fabelachtige leven laat vele biografen er lustig op los speculeren. Een bonte stoet aan schrijvers produceert honderden boeken, vaak losjes gebaseerd op de waarheid.

In alles leeft haar roem voort. Margaretha Geertruida Zelle bleek ondanks haar dood onsterfelijk te zijn.

Gaat u op zoek naar de geheimen van Mata Hari in Leeuwarden?

Voeg er dan een Mata Hari arrangement aan toe bij SEMS te Leeuwarden. Dat is een 4 gangen menu voor de prijs van 3 gangen menu voor € 35,00 p.p.

Benieuwd? Bekijk dan hier onze menukaart en boek ons Mata Hari Arrangement.

Kies een mooie tafel voor u en uw tafelgenoten & boek het Mata Hari Arrangement

We bevestigen uw reservering via e-mail. Tot die tijd is uw tafeltje nog niet voor u gereserveerd. U kunt altijd kosteloos annuleren, tot 24 uur voor aanvang.

* Als u kiest voor een specifiek tafeltje dan zullen wij altijd ons best doen om u daadwerkelijk plaats te laten nemen aan een tafeltje van uw voorkeur. Wij kunnen echter niets beloven. Alvast bedankt voor uw begrip.

1
2
3
4
1

BIJ HET RAAM

Uitzicht over het Gouverneursplein

4 tot 8 personen per tafel

2

BIJ DE KEUKEN

Zie de keukenbrigade aan het werk.

Van 2 tot 4 personen per tafel.

3

ACHTERIN

Geen drukte, ongestoord genieten.

Van 2 tot 4 personen per tafel.

4

ZAKELIJK & KLEINE GEZELSCHAPPEN

Praat lekker bij zonder gestoord te worden.

Van 2 tot 25 personen per tafel.

GASTEN VERTELLEN...

4.4
powered by Google
Marijke Tjaberings
11:11 05 Nov 17
Prima eten, prettige omgeving, goede porties voor kleine eters.
jan poepjes
13:52 20 Aug 17
Klasse tent! Prachtige smakelijke gerechten!Als je in Leeuwarden bent een visite waard!
Bekijk alle beoordelingen Recensie schrijven

FREE WIFI

Als gast kunt u bij sems gratis gebruik maken van Wifi. Uiteraard zijn in het pand ook de meest moderne communicatiemiddelen aanwezig voor presentaties en dergelijke.

Parkeren

sems beschikt niet over eigen parkeerfaciliteiten, maar onze gasten kunnen hun auto altijd in een van de parkeergarages in het centrum parkeren. Deze garages bevinden zich dichtbij, op hooguit vijf minuten loopafstand. Als u een evenement voor een groep bij ons heeft geboekt, gelden speciale afspraken. Uiteraard zullen we u hierover informeren.

Lunchen bij sems? Dat kan op reservering. Mail ons hiervoor via info@semsleeuwarden.nl

 

Ons nieuwe Kerstmenu is uit!